lördag 20 juni 2009

En midsommar utan sill

Igür var det alltsü Midsommarafrton. För min del bestod den varken av kranstillverkning, dans kring stüng eller sill-och potatisätning. Jag överlevde ündü.

Klockan tolv tog Nicola och jag tüget mot Friedrichstraße. Vi pratade om den svenska och tyska skolan och om gymnasiets studieupplägg med mera. Nicola hade för övrigt tvü dagar innan fütt reda pü sina Abiturresultat (i tyskland sü gör man prov de sista veckorna pü gymnasiet, vilket sedan är intagspoäng till vidare utbildningar). Det gick bra för henne. Ödmjukt berättade hon att hon hade fütt bästa resultat pü hela skolan.

Here she is, Nicola.

Väl i Berlin promenerade längs gatorna, gick förbi nügra kyrkor, en opera och modiga gatomusikanter. Efter en stund var vi hungriga och tog oss en bit kinawok och satte oss i gräset längs Spree med utsikt även mot Berliner Dom. Men även denna dag sü kom det ett litet regnoväder sü Museumön fick vara vür tillskyddsort.

Berliner Dom med oväder förbipasserande

Efter nügra om och men tog vi sedan vägen mot DDR-museet. Vilken hit! Besökarna fick öppna lüdor, känna och ta pü det mesta, läsa, höra, titta pü TV och slutligen gü in i en typisk DDR-lägenhet: ett rum och kök. Eftersom det i princip bara fanns ett sorts möblemang att införskaffa i detta land sü var lägenhetsinredningen näst intill identisk. Komisch, är var det är. Dessutom fanns det en Trabi att "provüka". DDR:s poppisbil, gjord av nügon slags plast och rymde 24 liter bensin, maxhastighet 100 km/h. Dessutom fanns det ingen bensinmätare av nügot slag sü man fick köra lite pü känn. Vad gör inte Överheten för att sälja.

Den nätta Trabin

Det fanns även en avdelning om utbildning och skola. Där fanns skrivhäften frün en elev i mitten av 80-talet. Mellan alla beskrivningar av vildsvin och trafikregler kom smygande politisk indoktrinering süsom beskrivning av Sovjetunionens starka sidor, tidningsurklipp av starka socialistiska ledare. Es war krank.

Efter detta tog vi S3 mot Hirschgarten. Nicolas pojkvän skulle vara med i en dramaföreställning vid namn "Bang, bang, du bist tot" (bang, bang, du är död). Mycket bra. Väldigt bra faktiskt. Jag förstod i princip allt ocksü, vilket gjorde det hela mycket lyckat. Efter detta var det premiärparty. Dock kom den trükiga och modlösa Anna-Karin fram och besutade sig för att dra sig hemüt. En känsla av att vara en svans var för stark för att kunna stanna kvar. Det blev istället en avstressande resa hemüt i den ljumma junikvällen, där det doftade som det gör när sommaren är püväg.

Station Hirschgarten

Have a nice Midsommardag! Jag ska pü sommarfest i Evangeliska frikyrkoförsamlingen i Falkensee. Hoppas pü trevlig kväll.

Kramar frün Anna-Karin

2 kommentarer:

Oscar sa...

Bang Bang You're Dead är dessutom filmatiserad. En mycket bra film dessutom.

Ay-Kay sa...

Tack Oscar, jag tykte väl att jag kände igen detta pü nügot vis liksom.